Hil­la­kaup­pa alkuun kympin poi­mi­ja­hin­nal­la – Hil­la­suot kel­las­tu­mas­sa, sato näyttää hyvältä myös muiden mar­jo­jen osalta

Hillasadosta näyttää tulevan hyvä, pian ensimmäiset kypsyvät. Vattu kukkii, pölyttäjät löytävät sen vaatimattoman näköiset kukat.
Hillasadosta näyttää tulevan hyvä, pian ensimmäiset kypsyvät.
Hillasadosta näyttää tulevan hyvä, pian ensimmäiset kypsyvät.
Kuva: Toivo Kiminki

Ranualainen marjayrittäjä Reijo Sääskilahti toppuuttelee kovia hillan hintaodotuksia. Mies arvioi maksavansa ensimmäisille hillantuojille kympin kilolta.

– Markkinat sanelee hinnan. Jos sato on hyvä, jää hinta alemmas kuin kehnona kesänä. Olen joskus maksanut kahtakin kymppiä hillakilosta.

Tämän kesän hillasato on vähintään kohtalainen, paikoin runsas, Sääskilahti ennakoi.

Hän perustaa hinta-arvionsa siihen, että marjayrittäjien tuomat, lähinnä thaimaalaiset poimijat, ovat keränneet hillaa vain teollisuuden tarpeisiin.

Hillan hinta elää jatkuvasti, kysynnän ja tarjonnan laki toimii siinä tehokkaasti, yrittäjä tietää. Hän arvioi ensimmäisten hillakilojen vaihtavan omistajaa jo ennen kuun puoliväliä.

Hillatorilta Sääskilahden, kuten muidenkin ostajien, hillat menevät liki kaikki kuluttajien pakastimiin. Huippuvuosina osa on mennyt tukkuliikkeille, yrittäjä muistaa.

Vaikka rajojen takaa ei poimijoita tulisikaan, uskoo Sääskilahti hillaa torille tulevan.

Hillapitäjän rajan tuntumissa asuva Hilkka Parkkisenniemi naurahtaa kyläläisiltä hillatilannetta kyseltyään saaneensa ajalle tyypillisä vastauksia.

– Joku kertoo tulevan hyvin, toiset taas heikosti. Itse lähden katsomaan kunhan marjat alkavat kypsyä.

Syötteen kansallispuisto on hyvää hillastusseutua, tietää Luontokeskuksen asiakasneuvoja Touko Heikkinen.

Monentyyppiset suot varmistavat sen, että hillastuskausi on pitkä. Avosoiden hillat on ehditty poimia kun lakimaiden rämeet ja korvet ovat vielä satoaan kypsyttämässä, mies vakuuttaa.

Mustikan tilanne ei hänestä näytä niin lupaavalta kuin vielä komean kukinnan aikoihin. Ehkä pölyttäjiä puuttui, on arvio.

Puolukan kukinta ei Heikkisen näkemyksen mukaan ole Syötteellä kovin runsas.

Lue lisää keskiviikon 8.7. Iijokiseutu tai näköislehti.