Hil­la­kau­pas­ta siir­ry­tään mus­tik­kaan – kii­vaim­paan aikaan poi­mi­jat ja mar­janos­ta­jat tekivät lähes ym­pä­ri­pyö­reää työ­päi­vää

-
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Harvinaisen runsas hillakausi alkaa olla loppumaisillaan.

Vielä viime päivinäkin marjanostajille on tuotu hilloja Pudasjärvellä, mutta nyt soiden kulta alkaa vaihtua mustikkaan.

Pudasjärven ABC:n pihalla marjoja Marja ja kala Mäkinen oy:lle ostava Timo Siliämaa kertoo, että mustikan osto alkoi toimipisteellä viime viikon tiistaina.

Hillasta maksetaan poimijalle 10 euroa kilolta.

– Hinta on ollut sama koko kesän.

Asiakkaille hillaa myydään 16 euron kilohintaan. Siliämaan mukaan Pudasjärven toimipisteellä on kesän aikana piipahtanut runsaasti sekä poimijoita että tuoreen marjan ostajia, kuten matkailijoita.

Mustikan hinnassa saattaa tulla pieniä heittoja suuntaansa, Siliämaa ennustaa. Viime perjantaina roskaisesta mustikkakilosta maksettiin poimijalle 2,20 euroa. Puhdistettua mustikkaa yritys ei vastaanota.

Kuhmolaisen yrityksen ostamat marjat menevät niin teollisuuteen kuin suoraan kuluttajamyyntiin kauppoihin ja toreille.

Hillakausi on jatkunut kiihkeänä jo viikkoja. Kuumimman sesongin aikaan ostajat päivystivät lähes ympärivuorokautisesti. Mustikkasadon määrästä on kahtalaista puhetta: toisin paikoin sitä on runsaasti, toisilla alueilla puolestaan kehnosti.

Siliämaan mukaan pudasjärveläisten marjanpoimijoiden ikähaarukka asettuu 30–75 vuoden väliin. Jonkin verran myös nuoremmat ovat innostuneet myymään marjoja ja keräämään rahaa esimerkiksi tiettyjen hankintojen tekemiseen. Toiset ovat innostuneet poimimaan poikkeuksellisen korona-ajan takia.

– Marjoja on poimittu maltilla ja ne ovat olleet hyvälaatuisia, Siliämaa kiittelee.

Sää vaikuttaa luonnollisesti loppukesän marjakauppaan.

– Toivon, että ihmiset menisivät edelleen marjasoille ja -metsiin. Iso osa marjoista jää edelleen poimimatta.