Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hel­teel­lä puu­tar­ha tar­vit­see eri­tyis­huo­mio­ta – Katso vinkit kasvien pe­las­ta­mi­seen ke­sä­kuu­mal­ta

Puutarhan kasveja voi suojata helteellä runsaalla kastelulla. Nurmikon kannattaa antaa kasvaa hieman tavallista korkeammaksi. Arkistokuva.
Puutarhan kasveja voi suojata helteellä runsaalla kastelulla. Nurmikon kannattaa antaa kasvaa hieman tavallista korkeammaksi. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Puutarhan marjakasveilla on nyt sadonmuodostusvaihe, ja ne tarvitsevat vettä kehittääkseen runsaan sadon. Paras aika kastella puutarhaa on aamu, sillä päivällä auringon paahde haihduttaa vettä maasta, ja kasvit jäävät janoisiksi.

Iltakastelu taas jättää maan märäksi ja saattaa houkutella tuholaisia, kuten etanoita. On parempi kastella kasveja kerralla reilusti. Jos vain mullan pinta kastuu, saattavat kasvit tehdä juurakkoaan pinnan läheisyyteen. Tällöin kuivumisvaarakin kasvaa.

– Ei auta, vaikka kukinta olisi ollut runsas ja pölytys onnistunut, jos kasvit kärsivät veden puutteesta. Kuivuudessa kituvat herukat pudottelevat herkästi raakileita ja mansikan marjat jäävät veden puutteessa pieniksi, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula selventää Biolanin tiedotteessa.

Suositeltu vesimäärä on 30 litraa neliömetrille.

Marjojen lisäksi myös lehtevät kasvit, kuten nauhukset ja ritarinkannukset tarvitsevat paljon vettä helteellä, sillä ne haihduttavat paljon vettä ja ovat näin kuivumisalttiita.

Nurmikkoa voi helteellä suojata nostamalla leikkauskorkeutta. Matalaksi leikattu nurmikko voi kovalla helteellä kärähtää.

Kaupungissa parvekekasveja kannattaa pitää silmällä. Kova paahde voi tukahduttaa lasitetulle parvekkeelle istutetut kukat. Siksi parvekelasit kannattaa avata ja aurinkoiselle terassille järjestää varjoa.

– Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi, Kerttula sanoo.

Ruukkukasvien kasteluväliä voi pidentää asettamalla multaan vedellä täytetyn pullon ylösalaisin. Vesi tyhjenee multaan hiljalleen.

Fakta

Hellepuutarhan vinkit

1. Kastele kasvit aamulla.

2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 litraa neliölle.

3. Siirrä piharuukut varjoon.

4. Avaa kasvihuoneen sekä parvekkeen tuuletusluukut ja lasit auki.

5. Nosta ruohonleikkurin terien leikkauskorkeutta, ettei ruoho pala.

6. Paranna mullan vedenpidätyskykyä biohiilellä ja kompostilla.

7. Kerää sadevettä ja hyödynnä sitä kasteluun.

Lähde: Biolan.