Hal­li­tuk­sel­ta pe­riaa­te­pää­tös: Suo­si­tus kas­vo­mas­kien käy­tös­tä jouk­ko­lii­ken­tees­sä ja pai­kois­sa, joissa tur­va­vä­le­jä ei pysty nou­dat­ta­maan

Kuntien huolehdittava maskien saatavuudesta vähävaraisille.

Kasvomaskien käytöstä annetaan uusia suosituksia.
Kasvomaskien käytöstä annetaan uusia suosituksia.
Kuva: Janne Körkkö

Heidi Peltonen, Mirko Siikaluoma, Simo Husso

Hallitus kertoi uusista koronavirustoimista torstaina päivällä järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on neuvotellut koronavirustilanteen vaatimista toimista keskiviikkona ja torstaina. Keskusteluissa asialistalla on ollut terveysturvallisuus rajoilla, kasvomaskisuositus ja etätyösuositus.

Paikalla oli pääministeri Sanna Marinin lisäksi Mika Salminen THL:sta, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä.

Pääministeri Marin kertoi, että hallitus on pyytänyt THL:ltä ohjeistusta, joka niin sanottua "liikennevalomallia", jossa määriteltäisiin eri maista tulevien Suomen kansalaisten karanteenitoimenpiteiden linjauksesta. Ohjeistus jakaisi maat kolmeen kastiin: punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin maihin.

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen, että se puoltaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja paikoissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on ollut koronatartuntoja kahden viimeisen viikon aikana.

Maskisuositus ei koske alle 15-vuotiaita.

Pääministeri Sanna Marin kertoo, että ajatuksena on, että ihmiset hankkivat ja maksavat maskinsa itse.

– Ainoastaan vähävaraisille maskit hankitaan ilmaiseksi. Kunnat huolehtivat maskien jaosta. Valtio korvaa maskikustannukset kunnille, kertoo Marin

Hallituksen mukaan kunnat huolehtivat, että kasvomaskeja on saatavilla kaikista haavoittuvimmassa tilanteessa oleville, vähävaraisille ihmisille ja valtio maksaisi nämä kustannukset kunnille.

Sosiaali- ja terveysministeriö neuvottelee kuntien kanssa siitä, miten käytännössä jaetaan vähävaristen kasvomaskit. Yksi keino on, että kunnissa on jakelupiste, josta maskeja voi noutaa. Samalla hoituisi käytön opastus.

Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toteaa, että minkäänlaista rekisteriä ei maahan aiota perustaa maskijakelun vuoksi. Ministeriössä luotetaan ihmisten rehellisyyteen: että ne, joilla on varaa, hankkivat itse ja kunnan maskijakeluun turvautuvat vain oikeasti vähävaraiset.

Kasvomaskisuosituksen käyttöönottoa on ehditty jo odotella. Keskustelu suosituksesta alkoi jo viime keväänä. Etenkin viimeisten viikkojen aikana suosituksen käyttöönottoon kohdistuvat paineet ovat lisääntyneet.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo, että suositus päätettiin antaa nyt, koska tautitapausten määrä Suomessa on kääntynyt kasvuun.

– Vielä keväällä katsottiin, että suosituksen antamien on turhaa, koska tapausten määrä oli laskussa. Nyt katsottiin, että olosuhteet ovat sellaiset, että suostus pitää antaa, sanoo Salminen.

Salminen myöntää, että näyttö maskien käytön tehosta taudin leviämisen ehkäisyssä ei ole vahva.

– Kun riskit taudin leviämisestä nyt kasvavat, on THL arvioinut, että pienetkin lisäykset taudin ehkäisyn keinovalikoimassa ovat perusteltuja. Korostan, että kasvomaskien teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä riskitilanteessa, kertoo Salminen.

Maskisuositus ei koske työpaikkoja.

Tarkoitus on, että maskeja käytetään tarkoituksenmukaisesti. Maskit eivät korvaa hyvää käsihygieniaa, hyvää yskimistapaa ja turvavälien pitämistä.

Alueellisella viranomaisilla on myös mahdollisuus antaa omia, taudin esiintyvyydestä johtuvia suosituksia koronavirusepidemian ehkäisemiseen liittyen.

Marin kertoi myös, että hallitus suosittelee laajaan etätyöskentelyyn siirtymistä etenkin julkisten alojen työntekijöille, joiden työtehtävät sen mahdollistavat, sekä yksityisellä sektorilla. Etätyösuositus on Marinin mukaan tällä hetkellä erityisesti perusteltua Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla.

Lue lisää maskeista tästä jutusta.