Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ensin on or­vok­kien aika ja pian puu­tar­hal­la on jo täysi kesä kau­niis­sa kuk­ka­lois­tos­saan – näistä kas­veis­ta in­nos­tu­taan nyt

Pudasjärven puutarha on avannut ovensa asiakkaille. Sitä ennen on ahkeroitu jo maaliskuulta saakka.

Kasvihuoneessa on pian jo täysi kesä. Parinkymmenen asteen lämpötilassa pipoa ja toppatakkia ei tarvitse, vaikka ulkopuolella on vielä kohtuullisen korkeitakin kinoksia.
Kasvihuoneessa on pian jo täysi kesä. Parinkymmenen asteen lämpötilassa pipoa ja toppatakkia ei tarvitse, vaikka ulkopuolella on vielä kohtuullisen korkeitakin kinoksia.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Nyt on orvokkien aika. Tästä se lähtee, toteavat Sirpa ja Markus Urmala katsoessaan kasvihuoneensa kukkamerta.

Pudasjärven Puutarha Kukkahuoneen ovet avattiin asiakkaille viime viikolla.

Tulevaa kesää odotetaan iloisin mielin.

Urmalat aloittivat puutarhan yrittäjinä vuonna 1993, mutta puutarhan avaaminen tuo yhä oman innostavan tunnelmansa.

– Joka vuosi se on aivan ihanaa, Sirpa Urmala hymyilee.

Orvokkien lisäksi ensimmäiseksi kauppansa tekevät äitienpäiväruusut. Pian pihoille kannetaan kesäkukkia ja erilaisia hyötykasveja.

Parin viikon kuluttua puutarhalla onkin jo täysi kesä, kun kasvuvauhti kiihtyy kiihtymistään pohjoisen valoisassa keväässä.

– Kukat kasvavat hillittömästi pitkän päivän aikana, puutarhurit kertovat aina hämmästyttävästä luonnonvoimasta.

Yrittäjät Markus ja Sirpa Urmala kertovat kevään sujuneen hyvin. Äitienpäiväruusujen sesonki on parasta aikaa meneillään. Oikealla hoidolla jaloruusut ilahduttavat vuodesta toiseen.
Yrittäjät Markus ja Sirpa Urmala kertovat kevään sujuneen hyvin. Äitienpäiväruusujen sesonki on parasta aikaa meneillään. Oikealla hoidolla jaloruusut ilahduttavat vuodesta toiseen.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Ennen ovien avaamista puutarhalla on ahkeroitu jo pitkän aikaa. Tänä keväänä Urmalat aloittivat työt kasvihuoneilla maaliskuun puolenvälin paikkeilla.

Neljä työntekijää on ollut töissä maaliskuun loppupuolelta saakka. Lisäksi yrittäjien pojat auttavat mahdollisuuksien mukaan.

Viikkojen ajan puutarhalla on istutettu pistokkaita: purkkeihin on päätynyt kesäkukkia, monivuotisia kukkia, yrttejä, vihanneksia ja monenmoisia hyötykasveja.

– Kevät on sujunut oikein jouhevasti. Kasvit lähtivät hyvin kasvamaan, ja nyt kasvu on päässyt jo kovaan vauhtiin. Parasta aikaa meneillään on harvennusaika.

Oman kasvatuksen lisäksi valmiina taimina puutarhalle tulee puita ja pensaita.

Kaikki seitsemän kasvihuonetta ovat jo käytössä ja avoinna asiakkaille. Valinnanvaraa riittää:

– Täällä on noin 70 000 taimipurkkia, Urmalat laskevat.

Miljoonakellot ovat yksi suosituimpia kesäkukkia. Niistä on tarjolla monenlaisia lajikkeita ja värikirjo on laaja.
Miljoonakellot ovat yksi suosituimpia kesäkukkia. Niistä on tarjolla monenlaisia lajikkeita ja värikirjo on laaja.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Koronarajoitusten takia ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa kotonaan ja lähiympäristössään. Sen oletetaan mahdollisesti vauhdittavan kukkien ja muiden kasvien myyntiä.

Myös Urmalat uskovat kasvien piristävään vaikutukseen. Puutarhanhoito tuo monille iloa ja virkistää.

– Pihahommat ovat monien mieleen. Se on luontainen juttu, Urmalat miettivät ja naurahtavat vanhan kiinalaisen sananlaskun muistuttavan, että ”jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi”.

Käytännön elämässä virustilanne näkyy puutarhalla siten, että yleisiä suosituksia noudatetaan ja hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan tarkasti. Puutarhan kassalle on asennettu muovinen pisarasuoja ja asiakkaiden käyttöön on tarjolla käsidesiä ja muovihanskoja. Henkilökunta käy kahvitauolla kahden hengen ryhmissä.

– Tietysti koronavirustilanne on huolestuttanut, mutta kaikki on mennyt hyvin. Ensin mietitytti, että mitä tehdään, jos joku meistä sairastuu. Onneksi kaikki ovat olleet terveinä, Sirpa Urmala pohtii.

Orvokit ovat puutarhuri Markus Urmalan lempikukkia. Ne ovat helppoja, kestäviä ja niitä on monenlaisia. Orvokit kestävät myös pakkasta.
Orvokit ovat puutarhuri Markus Urmalan lempikukkia. Ne ovat helppoja, kestäviä ja niitä on monenlaisia. Orvokit kestävät myös pakkasta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Asiakkaat ovat tervetulleita puutarhalle normaaliin malliin.

– Tänne saa tulla ihastelemaan kasveja ja ihan rauhassa vaikka vain katselemaan. Täällä on hyvin tilaa. Pihalle on tarkoitus laittaa vielä lisää istumapenkkejä asiakkaita varten.

Urmalat haluavat jakaa hyvää mieltä puutarhassaan.

– Korona ei kulje kasveissa, he tietävät.

Tarvittaessa ostokset voi tilata soittamalla, ja ne toimitetaan parkkipaikalle autoon tai taajama-alueella kotipihaan saakka.

– Suurin osa asiakkaista haluaa kuitenkin itse käydä puutarhalla valitsemassa mieluisat kasvit.

Katso lisää kuvia puutarhan kukkaloistosta Iijokiseudun kuvagalleriasta, johon pääset tästä linkistä.

Perinteiset kesäkukat pitävät pintansa, mutta myös uutuudet kiinnostavat – näistä kasveista innostutaan nyt
Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven Puutarha Kukkahuoneella tarjolla on laaja lajien kirjo, mutta kesäkukissa perinteiset suosikit ovat pitäneet pintansa.

– Miljoonakellon suosio kasvaa kasvamistaan. Tänä vuonna me olemme kasvattaneet sitä lähes 30 eri lajiketta, joten väreissä, malleissa ja kasvutavoissa on valinnanvaraa, Sirpa ja Markus Urmala laskevat.

Miljoonakellon suosion salaisuutena on helppohoitoisuus, kuten myös ikisuosikki pelargonian kohdalla.

– Pelargoniatkin ovat helppohoitoisia, hyviä kasvamaan ja reheviä. Ne ovat oikein kiitollisia kukkia ja kestävät myös kuivaa ja kuumaa.

Pelargonialajikkeissa on tapahtunut huimaa kehitystä viime vuosina. Uudet pelargonialajikkeet ovatkin takuuvarmoja kukkijoita.

Suosiotaan nostaa myös vanha tuttu samettikukka, joka on varsin vähään tyytyväinen ja näppärä kasvatettava. Kestomenestyjäksi voidaan kutsua myös ruusubegoniaa, joka on tuttu näky etenkin hautausmailla, mutta sopii myös vaikkapa parvekkeen piristäjäksi.

– Toimitamme ruusubegoniaa myös Pudasjärven ja Kuusamon seurakuntien tilauksesta hautausmaiden istutuksiin.

Kukkauutuuksia ovat esimerkiksi pensasmaisesti kasvava auringonkukka ja erilaiset istutussekoitukset, joissa samassa ruukussa on useaa eri lajia.

Hyötykasveissa eniten menekkiä on kurkuilla, tomaateilla ja kurpitsoilla. Moni asiakas nappaa mukaansa myös muun muassa paprikan tai eri yrttien taimia.

Omena- ja kirsikkapuiden lisäksi tänä vuonna puutarhan valikoimaan on tullut luumu-, päärynä- ja kriikunapuita, joiden lajikkeet kestävät pohjoisen olosuhteita.

– Puita voi istuttaa heti, kun maa on sula, Markus Urmala kertoo.

Myös hyötypensaita hankitaan kotien ja mökkien pihoille. Uusia makuja perinteisten marjojen rinnalle tuovat esimerkiksi hunajamarja ja saskatoon.

Parasta aikaa puutarhalta ostetaan siemenperunoita ja -sipuleita. Tuorein perunalajiketulokas on Timon velipoika Jussi. Jussi on Suomessa jalostettu varhaisperuna, joka tuottaa satoa syksyyn saakka.

Kun kasvit on hankittu, on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, mihin ne istutetaan, jos ne eivät ole valmiiksi amppelissa tai muussa kestävässä ruukussa.

Markus Urmala painottaa hyvän mullan merkitystä kasvun onnistumisessa.

– Kaikki lähtee mullasta. Se on oikeastaan tärkein, hän tiivistää.

Parhaimman tuloksen kukkaistutuksilleen saa käyttämällä ammattilaiskäyttöön tarkoitettua kesäkukkamullan nimellä myytävää multaa.

– Moneen istutukseen käy normaali puutarhamultakin, mutta täytyy huolehtia siitä, että mullan ravinteet ja happamuus ovat kohdallaan. Muuten kasvit eivät kasva.