Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Elokuun vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na saa pau­ku­tel­la – Pu­das­jär­vel­lä juh­li­taan ve­net­sia­lai­sia jo 12. kertaa

Kokko on olennainen osa Pudasjärven Venetsialaisia.
Kokko on olennainen osa Pudasjärven Venetsialaisia.
Kuva: Hannu Luukannel

Venetsialaiset, huvilakauden päättäjäiset, muinaistulet, elokuun viimeistä viikonloppua juhlitaan monella nimellä. Perinne on erityisen voimakas Pohjanmaan rannikolla, mutta viimeiset parikymmentä vuotta juhla on levinnyt hyvää vauhtia myös sisämaahan ja kaupunkeihin.

Oulu–Koillismaan pelastuslaitos on jo seitsemän vuotta tehnyt vuosittain päätöksen, että elokuun viimeisen viikonlopun lauantaina saa taajaman ulkopuolella ilotulittaa klo 18–24 ilman erillistä ilmoitusta pelastuslaitokselle.

– Ilotulituksesta ilmoittajia alkoi tulla niin paljon, että jokaisen ilmoituksen käsitteleminen erikseen tuli työlääksi, kertoo riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas

Jos haluaa ilotulittaa taajamassa venetsialaisten aikaan, pitää tehdä ilmoitus ja pelastuslaitos arvioi, antaako se luvan vai ei.

– Käytännössä hyvin harvoin olemme sanoneet, että ei onnistu.

Honkakunnas muistuttaa, että metsäpalovaroitus on ehdoton kielto ilotulittamiselle.

– On ilotulittajan velvollisuus tarkistaa, onko Ilmatieteen laitos antanut metsäpalovaroituksen vai ei, hän painottaa.

Pudasjärvellä venetsialaiset järjetetään totuttuun tapaan Jyrkkäkoskella.

Kesän 2020 venetsialaisviikonlopusta tekee erityisen se, että nyt juhlitaan myös viime kevään ylioppilaita.

Suomen Rakettitukku Oy:n toimitusjohtaja Antti Aitto-oja kertoo ilotulitemyynnin kasvaneen selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Myynti on laajentunut myös maantieteellisesti.

– Järvipitäjissä on alettu juhlistamaan elokuun viimeistä lauantaita. Tänä vuonna meillä on venetsialaisten aikaan myyntipisteet esimerkiksi Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella jo kolmatta kesää, ja tänä vuonna Pirkanmaan alueelle tulee kaksikin myyntipistettä, Aitto-oja sanoo.

Suomen Rakettitukun pääkonttorissa Kempeleessä on yrityksen pohjoisin rakettimyynti venetsialaisten aikaan. Kysynnän kasvu näkyy myös Oulun seudulla. Aitto-ojan mukaan yrityksen liikevaihdosta noin viisi prosenttia tulee elokuun lopun myynnistä. Varsinainen tulos tehdään vuodenvaihteessa. Poikkeuksen tähän tekee ruotsinkielinen rannikko.

Juhlatarvikkeita ja erityisesti valotikkuja myyvän Glow Finland Oy:n toimitusjohtaja Kauri Tervashonka huomasi joitakin vuosia sitten, että hakusana ”venetsialaiset” oli noussut googlen hauissa. Yritys alkoi panostaa sisältöön ja markkinointiin, joka vastaa venetsialaisten aikaiseen kysyntään.

– Venetsialaisten merkitys liikevaihdolle on kasvanut koko ajan. Siitä on tullut yksi merkittävimmistä. Tärkein juhlakausi yritykselle on pikkujoulut.

Venetsialaisten historiaa

Huvilanomistajien kesäkauden päätösjuhla, vietetty erityisesti Pohjanmaan rannikolla.

Nimi ”venetsialainen ilta” ja ”venetsialainen juhla” esiintyy jo 1800-luvulla.

Ajoitettiin pimeneviin iltoihin, silloin valon ja tulen leikki veden pinnalla tuli parhaiten esiin. Samalla saatiin poltettua kesäasumisesta kertyneet roskat.

Juhlan nimi viittaa Venetsiaan, joka oli aikoinaan merkittävä kauppapaikka, ja ensimmäinen Euroopan kaupunki, joka tunsi kiinalaisen ilotulitustekniikan.

Juhlan nimi voi alkujaan tulla muualta Euroopasta, venetsialainen ilta tarkoitti juhlaa, jossa käytettiin ilotulitusta ja juhlavalaistusta.

Lähde: Mirva Vesa: Proseminaaritutkielma, Turun yliopisto, Kansatiede

Venetsialaiset Pudasjärvellä

Ensimmäiset venetsialaiset järjestettiin 12 vuotta sitten.

Tapahtuma ideoitiin Pudasjärven Lions klubissa. Nyt järjestelyissä on mukana myös Pudasjärven urheilijat.

Rajamaan rannasta tapahtuma siirtyi miltei heti Jyrkkäkoskelle.

Tuli, värivalot ja ruoka pääosassa
Risto Pikkupeura

Pudasjärvellä Venetsialaisia vietetään nyt 12. kertaa. Ajatus tapahtumasta syntyi Pudasjärven Lions klubissa ja ne järjestettiin Rajamaan rannassa. Jo toisten Venetsialaisten järjestämiseksi mukaan pyydettiin Pudasjärven urheilijat ja tapahtuma siirtyi Jyrkkäkosken huvikeskukseen.

– Rajamaan rannassa oli jo teltat ja joki valaistiin. Huomattiin, että tapahtuma vaatii mahdottomasti työtä ja urheilijoilla on huvikeskus, niin tapahtuma siirrettiin sinne, kertoo Heimo Turunen Pudasjärven Lions klubista.

– Parhaimmillaan tapahtumaan on yleisöä tullut yli 1 300 henkeä.

Tuli, värivalot ja ruoka ovat olleet Pudasjärven venetsialaisten tärkeä osa heti alusta alkaen.

– Ilotulituksen järjestämistä aristeltiin ensin, mutta sekin on ollut nyt ollut ohjelmassa. Kokkoa on poltettu alusta alkaen ja alueen puihin on ripustettu värivaloja.

Venetsialaiset alkavat Lionsien lippuviirin nostolla.

Pudasjärven urheilijoiden Marko Koivula kertoo myös valaistuksen, tulen ja ruoan olevan tapahtuman elementtejä.

– Tapahtuma järjestetään perinteiseen venetsialaishenkeen.

Tällä kertaa koronaepidemia aiheuttaa hieman muutoksia.

– Myyme mahdollisimman paljon ennakkolippuja, jotta tapahtuma-aikaan ei muodostuisi jonoja. Tapahtumassa on kaksi anniskelualuetta, joissa on istumapaikat kaikille. Diskossa ole nyt anniskelua.