Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

80-vuo­tias Eero Hanni juoksi puo­li­ma­ra­to­nin en­nä­tys­vauh­dil­la – "Juok­sen ter­vey­te­ni tähden, pal­kin­not tulevat bo­nuk­se­na"

Oulu
Eero Hannin viikko lähti käyntiin juoksulenkillä pikkupakkasessa.
Eero Hannin viikko lähti käyntiin juoksulenkillä pikkupakkasessa.
Kuva: Pekka Kallasaari

80-vuotias Eero Hanni juoksulenkillä on Hailuodon katukuvassa tuttu näky. Urheilullinen seniori kertoo pistävänsä lenkkitossua toisen eteen tätä nykyä keskimäärin kolmenkymmenen kilometrin viikkotahdilla.

– Juoksen ennen kaikkea terveyteni tähden. Palkinnot tulevat bonuksena, jos ovat tullakseen, Hanni luonnehtii harrastustaan.

Edellisen bonuksensa Hanni nappasi pari viikkoa sitten Helsingissä SAUL:n eli Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuskilpailuiden puolimaratonilta. Oulunsuun Heittoa edustava Hanni pinkoi M80-sarjassa kultaa ajalla 2.06.51, joka on samalla ikäsarjan uusi Suomen ennätys.

”Vähän ihmetyttää”

Aiempi 80-vuotiaiden miesten Suomen ennätys puolimaratonilta oli vuodelta 1998 ja Aatto Talven nimissä.

– Kyllä tuo ennätys vähän ihmetyttää, sillä lähdin kilpailuun melko vähällä harjoittelulla, Hanni sanoo.

Hän kertoo käyneensä kisaa edeltävänä maanantaina perinteisellä Oulunsuun Heiton yhteislenkillä ja lepäilleensä loppuviikon.

– Näköjään se oli ihan hyvä strategia. Suoritus tuntui alusta loppuun saakka hyvältä, Hanni sanoo.

Vaikka Hanni ei juokse palkintojen perässä, mies myöntää mahdollisuuden uuteen Suomen ennätykseen antaneen vauhtia viimeisiin kilometreihin.

– Katsoin jossakin vaiheessa kellosta, että ennätysvauhtia mennään. Kyllä se antoi tietynlaista potkua.

Suomenennätysajalla voitettu 80-vuotiaiden miesten SM-kulta puolimaratonilta täydentää Hannin jo entuudestaan vakuuttavaa palkintokaappia.

– Minulla on puolikkaalta hopeaa ja pronssia. Nyt tuli sitten se kultakin, Hanni myhäilee.

Miehen palkintokaapissa komeilee myös muun muassa kolme peräkkäistä SM-kultaa maratonilta M75-sarjasta sekä kaksi SM-kultaa maantiekympiltä.

Eero Hanni innostui tavoitteellisesta treenamisesta vasta aikuisiällä.
Eero Hanni innostui tavoitteellisesta treenamisesta vasta aikuisiällä.
Kuva: Pekka Kallasaari

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Eero Hanni muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista. Hanni juoksi itsekin ensimmäisen maratoninsa vasta hieman alle viisikymppisenä.

– Lapsuudessani ja nuoruudessani ei saaressa ollut mitään urheiluseuratoimintaa. Lampaiden perässä täällä juostiin.

– Vasta viidenkympin kynnyksellä lyöttäydyin muutaman nuoremman luotolaismiehen matkaan yhteislenkille, ja siitä se lähti. Ei mennyt kauaakaan, kun ravintola Ailastossa paiskattiin kättä päälle, että lähdetään Helsinkiin maratonille, Hanni muistelee.

Ensimmäisen maratoninsa jälkeen Hanni kertoo ajatelleensa, että ”ei enää koskaan uudelleen”.

– Nyt maratoneja on takana jo 42, hän naurahtaa.

Lopettamisaikeita Hannilla ei ole. Hän sanoo juoksevansa niin pitkään kuin terveyttä riittää. Kalenteriin on merkitty Iin talvijuoksutapahtumia, Limingan uudenvuoden juoksu sekä huhtikuussa 2022 järjestettävät Aikuisurheiluliiton mestaruuskisat.

– Tällä hetkellä olen erittäin hyvässä kunnossa. Minulla ei ole mitään pysyvää lääkitystä. Uskon, että liikunnallisella elämäntavalla on aivan merkittävä vaikutus asiaan, Hanni sanoo.

Hän toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät nykyistä laajemmin liikkumisen terveyshyödyt.

– Kyllä minä olen monesti ihmetellyt Hailuodossa lenkkeillessäni sitä, kuinka harvassa juoksevat vastaantulijat ovat.